неділя, 18 жовтня 2015 р.

СТЕПАН АНДРІЇШИН: «За роки незалежності ми побачили, хто є хто»



—Як-то кажуть, я вже такий старий, що пам’ятаю, що таке Народний Рух, — розпочинає трохи жартома краєзнавець Степан Андріїшин. — Коломийська громада довірила мені репрезентувати її інтереси в ратуші на самих початках будівництва держави, тобто я був депутатом міської ради першого і другого демократичних скликань. Наскільки розумію тепер, з відстані прожитих років, це були серйозні люди, перші демократично обрані депутати, очолювані Володимиром Машталером, а пізніше Ігорем Довганюком.
 Серйозні й у тому розумінні, що про таке поняття, як корупція, не було тоді й мови. Лише наприкінці першої каденції в нас, депутатів, виникли стосовно неї певні підозри. Розпочиналася приватизація будівель, і ми засумнівалися були в її прозорості. Негайно ж створили депутатську групу «За довіру», серед ініціаторів якої був і я, поставили це питання, як мовиться, руба.

Наступне демократичне скликання вже не давало підстав сумніватися в недостатній порядності керманичів ратуші, тож потреба в діяльності групи відпала. До своїх обов’язків голови пан Довганюк, мушу сказати, ставився відповідально, дорожив думкою людей про себе. Нам, депутатам, працювати з ним було легко, залишається хіба пошкодувати, що про Ігоря Дмитровича нечасто чути в інформаційному просторі міста.

А взагалі-то я міг би дати коротку характеристику кожному міському голові часів незалежності, оскільки більшість із них знаю особисто. Та й не тільки я міг би дати таку характеристику, Коломия не аж так велика, щоб не знати очільників ратуші. За ці роки ми добре побачили, хто є хто, на що спроможний, чого вартує, чи вміє дбати, окрім своїх власних інтересів, і про інтереси громади. То що, цього разу не помилимося?

Просто права не маємо помилятися.

Коментар кандидата в депутати міської ради ГАЛИНИ ІНОМІСТОВОЇ:
— Памятаю і я те перше справді революційне скликання, учасником якого був і пан Андріїшин. Патріотичний дух перших депутатів швидко передався всій Коломиї, навіть дітям. Мій малолітній син бігав записуватися в Молодий Рух, дочка активно підтримувала брата, обоє агітували й нас, домашніх. А хіба ми, дорослі, могли стояти осторонь у такий важливий час, коли країна виборює незалежність?!

Не без безпосередньої участі пана Андріїшина в місті взялися перейменовувати вулиці, названі на честь большевицьких вождів, які принесли нашому народові стільки горя. Я підтримувала цю акцію, бо негоже, щоб у Коломиї існувала вулиця Комсомольська чи тим паче Леніна. Наша вулиця Бетховена, правда, залишилася зі своєю старою назвою, хоча німецький композитор у місті над Прутом ніколи не перебував. Але це геній, не пара чкаловим-ждановим.

Сьогодні діти вже виросли, знайшли себе в житті. Обоє проживають у столиці України, дочка навчається в аспірантурі, повернулася недавно з міжнародного конгресу онкологів у Відні. Розповідають, приїжджаючи провідати маму з татом, що вихідці з Коломиї, які мешкають у Києві, тримаються свого гурту, зустрічаються на Львівській площі, в церкві отців-василіян.
Що можу сказати на це? Похвально. А поштовх до національного усвідомлення нашим дітям дали й такі патріотично наснажені депутати, як Степан Андріїшин.

Коментар кандидата в депутати міської ради ЛЮБОМИРА ЛУДЧАКА:
— Про пана Андріїшина знаю з книжок про наш край, автором яких він є. Так, не без цікавості прочитав його історичне дослідження «Коломия. 1939-1941». Там чимало сторінок присвячено виборам до Народних зборів у Львові, які відбулися 22 жовтня 1939-ого. Усе місто, кожне село, вулиця були поділені на т. зв. десятихатки, для кожної з них комісари призначили агітатора. Кілька разів на тиждень він збирав людей і втовкмачував їм у голови положення сталінської конституції. Лекції, фільми, пропагандистські семінари – все це було настільки обсотане лукавою брехнею, що мало хто з агітаторів спроможний був критично сприймати більшовицький дурман.

У день виборів нова влада доклала максимум зусиль, щоб домогтися бажаних для неї результатів. На дільницях, обвішаних портретами більшовицьких вождів, гірляндами зі смеречини й червоними прапорами, відбувалося урочисте дійство з патефоном, буфетом і навіть з солдатською гармонікою. Агітатори ще з передполудня обходили кожну квартиру, не тільки закликаючи мешканців до голосування, але й нагадували, що згідно з радянськими законами це їхній прямий обов’язок. У підсумку Коломийський повіт прозвітував, що участь у голосуванні взяло 96.8 відсотка осіб, з них за кандидатів проголосувало 96.9 відсотка.

Сьогодні це виглядає як дикунство. Уміймо ж оцінити те, що маємо, нарікаючи повсякчас на погану владу.

Немає коментарів:

Дописати коментар